vrijdag, december 21, 2007

Achterstallig onderhoud 1: Sicilië

Ik heb in de afgelopen periode wel wat berichten aangemaakt, maar toch een paar interessante zaken nog niet vemeld. Zo was er de eerste week van september de reis met de hele familie naar Sicilië.

Wat een prachtig eiland is dat. Wij waren neergestreken aan de zuidzijde van het eiland in de buurt van het havenplaatsje Empedocle. Een kust met hoge krijtrotsen (Scala Dei Turchi) en mooie stukken zandstrand.

 
Sporen van een Romaanse kerk

Voor cultuurliefhebbers is Sicilië een paradijsje. Elk volk dat in Europa en het hele Middellandse zeegebied enig macht heeft uitgeoefend, heeft sporen nagelaten op het eiland. De grieken en Romeinen, maar ook de Noormannen en Arabieren. De vallei der tempels is een prachtig Grieks tempelcomplex, waarvan delen later ook als kerk dienst hebben gedaan.

 

Onderweg naar Piazza Armeria

Een bezienswaardigheid is ook Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina, waarvan bijna alle mozaiekvloeren ongeschonden de eeuwen hebben doorstaan. De mooiste zijn een serie van vrouwen in bikini's avant la lettre.

 
Posted by Picasa


Miss Fitness zo'n 1700 jaar geleden.

Een heel ander cultureel aspect in Sicilië is het activieve katholicisme. En dan in het bijzonder de heiligenverering. Direct na aankomst worden we door de huisbaas meegenomen het dorp in om de processie te bekijken voor de heilige San Calogero.
Een groot beeld van hem wordt door potige kerels op de opzwepende muziek van een harmonie orkest (of brass band of... help me out Alfred) van huizenblok naar huizenblok gedragen. Daar wordt het beeld neergezet en strooien de bewoners zoetigheden en brood over het beeld.

 

Van alle cultuurinvloeden en -uitingen blijft het eten één van de hoogtepunten. omdat we aan de kust zitten, betekent dat veel vis. Feestje.